De Hawaiaanse taal

De Hawaiaanse taal bestaat enkel uit 5 klinkers en 7 medeklinkers, waarmee het het kortste alfabet ter wereld is. Het alfabet kent de volgende letters: a,e,h,i,k,l,m,n,o,p,u,w. De taal is symbolisch met verborgen betekenissen, het kan namelijk voorkomen dat één woord naar het verband een tiental verschillende betekenissen heeft. Deze taal is ontworpen om zacht uitgesproken te worden zonder enige vorm van afgressie. Het welbekende ‘’Aloha’’ is hier een goed voorbeeld van, en een van de meeste gebruikte.

Aloha is namelijk niet alleen ‘’welkom’’ of ‘’hallo’’. Maar het betekend ook ‘’tot ziens’’, ‘’vaarwel’’ of ‘’liefde’’. Verdere betekenissen zijn medelijden, emphatie of affectie. Dit woord is niet alleen een begroeting, het is namelijk voor de Hawaiianen een teken van respect voor hun cultuur en taal.
De uitspraak van woorden is uitermate belangrijk want de intonatie kan zomaar de betekenis van het woord veranderen. Als je een woord in het meervoud gebruikt voegen wij er een ‘s’ aan toe, maar in de Hawaiaanse taal word de klinker langer aangehouden. De klinkers worden meestal apart uitgesproken.

Engels is nu de meest gesproken taal, er zijn namelijk niet veel mensen meer niet nog Hawaiiaans spreken. Sins 1978 is Hawaiaans een officiële taal en word ook als vak op scholen nog gegeven. Er zijn zelfs nog scholen die alleen toegankelijk zijn voor kinderen die afstammen van de oorspronkelijke bewonders. Op deze soort scholen (ook wel de Kamehameha Schools genoemd) wordt veel aandacht besteed aan de Hawaiaanse taal en cultuur.

Tot slot nog een ding: Aloha mai no, aloha aku; o ka huhu ka mea e ola `ole ai. (Als liefde wordt gegeven, moet liefde worden teruggegeven. Boosheid wekt geen leven op)