Iolani Palace

Iolani Palace

Gelegen in het hart van het centrum van Honolulu, de hoofdstad van het Hawaiiaanse eiland Oahu, is het Iolani Palace het enige officiële koninklijke paleis in de Verenigde Staten en een symbool van de onafhankelijkheid van de Hawaiiaanse archipel. Elf jaar lang diende het paleis, waarvan de bouw op 31 december 1879 begon en in november 1882 werd voltooid, de officiële residentie van de laatste twee vorsten van het Hawaiiaanse koninkrijk: koning Kalakaua en zijn zus en opvolger, koningin Liliuokalani.

De unieke architectuur van het oude gebouw, dat nergens anders ter wereld te vinden is en “American Florentine” wordt genoemd, is beïnvloed door Europese bouwstijlen. Nog vóór het Witte Huis in Washington beschikte het paleis eerder ook over elektriciteit, telefoon en toiletten.

Na de val van de Hawaiiaanse monarchie in 1893 diende het Iolani-paleis de toenmalige overgangsregering als zetel van regering en parlement. Vanaf 1959, toen Hawaii de 50e staat van de VS werd, werd het gebouw tien jaar lang gebruikt. Voordat de nieuwe Hawaii State Capitol, waar nu nog het Parlement is gevestigd, in 1969 werd gebruikt

Door de jaren heen is het paleis vervallen, maar er werd uiteindelijk besloten het paleis te restaureren en toegankelijk te maken voor het publiek. Tegenwoordig is het bezoek een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de Hawaiiaanse geschiedenis en cultuur. Bezichtiging is mogelijk als onderdeel van een rondleiding of een zelfgeleide audiotour. Je kunt niet alleen de kamers zien waarin staatsrecepties en audiënties werden gehouden, maar ook de privékamers van de koninklijke familie, evenals het paleisterrein met zijn tuinen en het Iolani Coronation Pavilion, waar Kalakaua in 1883 tot koning werd gekroond, zijn toegankelijk voor bezoekers.

Aangezien het Iolani Palace midden in het historische centrum ligt en op slechts een paar minuten lopen van het huidige State Capitol en het Washington Palace, het huis van de gouverneur, is het gebied rond het paleis ook de moeite waard.