Walvis spotten:

Bultruggen in de volksmond ook wel bekend, als koholā  trekken elke winter vanuit Alaska naar Hawai’i en zijn verreweg de meest voorkomende walvissen die in de Hawaiiaanse wateren worden gezien, hoewel er ook vinvissen, dwergvinvissen, Bryde’s, blauwe en Noord-Pacifische walvissen zijn gespot. Dolfijnen in de volkmond ook wel bekend, al nai’a zijn het hele jaar door bewonderen. Deze prachtige dieren kunnen vanaf de kust worden bekeken door naar hun tuiten te kijken terwijl ze naar boven komen om te ademen. Daarnaast komen ze af en toe boven en  springen ze uit het water en creëren grote plonzen, die vanaf grote afstand en op goede uitkijk plekken te zien zijn.

Walvissen:

Bultruggen kunnen maarlief een lengte van 50 voet bbehalen en circa tot 45 ton wegen. Ze staan ​​bekend om hun springgedrag, evenals het slaan van de vin en de staart, en ook om hun gezang. Mannetjes zingen in Hawaiiaanse wateren, maar zijn stil wanneer ze terugkeren naar Alaska, waar ze zich voeden tijdens de lente en zomer. De walvissen paren in Hawaii en vrouwtjes krijgen hier het en zijn circa een jaar drachtig.

Dolfijnen:

Spinnerdolfijnen leven in groepen die vaak uit tientallen dierem bestaan ​​voor bescherming en gecoördineerde jacht. Ze komen veel voor in Hawaii en komen overdag vaak voor in rustige, beschermde baaien waar ze rusten en voor hun jongen zorgen. Deze gebieden zijn belangrijk om roofdieren te vermijden en te herstellen van lange nachten jagen in de open oceaan. Het zijn spectaculaire springers, en zoals hun naam treffend suggereert, draaien ze snel tijdens hun luchtmanoeuvres. Spinners zijn relatief kleine dolfijnen, die ongeveer 2 meter lang zijn als volwassenen, en een kenmerkende kleur hebben: donker aan de bovenkant, grijs in het midden en licht op de buik.