Mauna Kena

Reacties zijn gesloten

De Mauna Kea is een slapende vulkaan op Big Island en is ongeveer 4000 jaar gelegen voor het laatst uitgebarsten. Het ligt op zo’n anderhalf uur rijden vanuit Kailua. De top van Mauna Kea is de thuisbasis van ’s werelds grootste observatorium voor optische, infrarood- en sub millimeter-astronomie. Onderzoeksteams uit elf verschillende landen bedienen 13 telescopen bovenop Mauna Kea. Weet wel dat deze observatoria niet open zijn gesteld voor publiek. De Mauna Kea is het hoogste punt van Hawaii en speelt een belangrijke rol in de wetenschappelijke astronomische observatie.

In de Hawaiiaanse mythologie is Mauna Kea de thuisbasis van de sneeuwgodin Poli’ahu. In de oudheid werd de top beschouwd als het rijk van de goden en was het verboden voor iedereen behalve de hoogste leiders en priesters.

Als u een tocht maakt naar Mauna Kea kunt u een bezoek brengen aan het Mauna Kea Visitor Information Station. Het is een van de betere amateurobservatie plekken ter wereld met een handvol telescopen die u kunt bekijken. In het weekend biedt het Visitors Information Station begeleide tochten naar de top aan.

Het Onizuka Center organiseert regelmatig nachtelijke sterrenkijksessies van 18:00 tot en met 22:00. Als u de mogelijkheid heeft om hier aan deel te nemen is dat zeker aan te raden. Het is namelijk een hele unieke ervaring.

Het is handig om te weten dat het weer op Mauna Kea erg sterk varieert en ook snel kan veranderen. De wind kan soms erg sterk zijn en er zijn zelfs sneeuwstormen geweest tijdens de zomermaanden.