Hawaiiaanse cultuur

Als je het hebt over de Hawaiiaanse cultuur denk je gelijk aan de lei bloem. Deze traditie is al een eeuwen oud gebruik en worden rond de hals gehangen van bezoekers als een teken van gastvrijheid en statement voor de schoonheid van de eilanden. Beledigend is het wanneer deze krans afgedaan word in publiek en vooral in het gezichtsveld van de gene die hem omgehangen heeft. Meestal word deze overhandigd met een kus en dus afgedaan als je alleen bent. Er zijn verschillende bloemenkransen en dus is er een voor elke gelegenheid.
De Hula dans is ook een euwen oud gebruik. Iedereen kent het wel, het beeld van een exotische vrouw met wiegende heupen en zeer exotische klederdracht. Deze dans was oorspronkelijk alleen voor mannen en had ook een religieuze betekenis. Vandaag de dag is het een dans voor mannen en vrouwen die liefde uitdraagt voor de levensvreugde. Deze dans bestaat uit 2 genres; de oude hula kahiko en het moderne hula auana.
Als je het hebt over de hula kahiko dan heb je het over een combina van traditionale Hawaiiaanse drums en andere percussie instrumenten. Het doel van deze dans was het vertellen van religieuze verhalen. De kleding die ze daarbij aan hebben is volledig gemaakt van natuurlijke en plantaardige materialen.
De hula auana daarintegen is kleurrijk en heeft meer een entertainmentgehalte. Deze dans word gedaan op Hawaiiaanse of Engelse liedjes met piano’s, gitaren en ukeleles. Bij deze hula dans zijn de dansers gekleed in kleurrijke en typische Hawaiiaanse bloemenmotieven.

Als je een bezoek brengt aan een van de Hawaiiaanse eilanden zijn er verschillende excursies en uitstapjes die je kunt doen om deze eeuwen oude gebruiken te ontdekken!