Hawaiiaanse monniksrob

Naast de vele toeristen zijn er ook zeezoogdieren die de Hawaiiaanse eilanden bezoeken, zoals de Hawaiiaanse monniksrob in de volksmond ook wel bekend, als ‘ilio holo i ka uaua. Dit diersoort komt alleen voor in Hawaii. De populatie komt voornamelijk voor in de afgelegen gebieden. Denk dan bijvoorbeeld aan de bijna onbewoonde Noordwestelijke Hawaiiaanse eilanden. De Monniksrob wordt ernstig bedreigd en zijn de op één na zeldzaamste zeehondensoort op aarde, de middellandse Zeerob is de zeldzaamste. Er bestaat een kleine kans dat je ze treft op de bewoonde eilanden, zo zijn er ongeveer slechts honderd die naar de grotere Hawaiiaanse eilanden trekken. Dit soort komt dan naar het kustgebied om te zonnebaden, te rusten of te bevallen.

De Hawaiiaanse monniksrob komt voornamelijk voor rondom het Hawaiiaanse eiland Kauai. Dus als je geluk hebt kom je er in het kustgebied een tegen, die ligt te zonnebaden. Wanneer je eer een tegen komt wordt er aangeraden om afstand te houden, aangezien dit diersoort met uitsterven bedreigd wordt. Zo wordt er aangeraden om minimaal 50 tot 45 meter aan te houden, zodat ze niet gestoord worden. Mocht je er een tegen op wal, maak je dan geen zorgen dit is normaal gedrag. Houd er rekening mee dat dit diersoort volgzaam lijkt, maar zodra ze gestoord worden kunnen ze bijten.

Kortom, wanneer u dit prachtige diersoort ziet houd dan afstand, en zorg niet dat ze gestoord worden. Zo kan de Monniksrob rustig uit rusten en komen ze vaker terug.